Del 1 intro

DET CIRKULÆRE SAMFUND

(Undervisningsmateriale om cirkulær økonomi i fire dele til htx)

Opgave:

 

Find 5-10 eksempler på noget, stort og småt, der indgår i en cyklus og beskriv hvordan? Medtag overvejelser om hvad eksemplerne er afhængige af.

Det tager Solen 225 mio. år at bevæge sig rundt om mælkevejens centrum. Med en fart på 107.200 km/t tager det Jorden et år at dreje rundt om Solen. Månen er ca. 28 dage om at nå rundt om Jorden, imens Jorden er et døgn om at snurre rundt om sig selv. Helt ned til elektronerne, der kredser om atomkerner, er der tegn på at alt fra naturens hånd indgår i en eller anden form for cyklus.


 

Solen står op og går ned. Forår, sommer, efterår og vinter kommer og går for blot at vende tilbage. En eng blomstrer og visner, blomstrer og visner. Den store fisk spiser den lille fisk, men i sidste ende vil selv den store blive til føde. Og så starter det hele forfra. Liv og død - tilblivelse og forfald - indgår i den samme samhørighed. Intet varer evigt, intet bliver ved med at vokse. Der gives og tages.


 

Det er i disse tilbagevendende cyklusser at mennesket er blevet til. Uden kan mennesker ikke leve på Jorden. Vores vejrtrækning, vores indtag af føde og vores behov for regelmæssig søvn er nære eksempler på livsnødvendige cyklusser alle kan mærke; men lige så vigtig er de cyklusser, der omgiver os. Vi er afhængige af at liv opstår og forsvinder og genopstår. Ting kommer og går.


 


Lærevejledning               om             hvem            hvorfor  ??